Έργο:

Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο

Πόλη:

Αθήνα

Τόπος:

Περιστύλιο Ζαππείου

Οργάνωση:

ΣΕΓΑΣ - Τελετή Έναρξης για την επέτειο των 2.500 χρόνων του Μαραθωνίου

Ερμηνευτές:

Δημήτρης Μπάσης, Μαρία Βλάχου

 

πίσω στις δραστηριότητες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

"Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο"

- Εισαγωγή (μουσική υπόκρουση ) Paola (φιλμ ) 4.26
- Ξυπόλητο Τάγμα (φιλμ) 1.38
- Συνοικία Το Όνειρο/ Βρέχει στη φτωχογειτονιά (φιλμ και τραγούδι) 6.34 Δημήτρης Μπάσης
- Όμορφη πόλη/ Της ξενιτιάς (Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες)(τραγούδι ) 3.25 Δημήτρης Μπάσης
- Η γειτονιά των αγγέλων / Από το παράθυρό σου (προβολή και τραγούδι) 5.48 Δημήτρης Μπάσης & Μαρία Βλάχου
- Μαγική πόλη / Μαργαρίτα Μαγιοπούλα (προβολή και τραγούδι) 3.50 Μαρία Βλάχου
- Φαίδρα (φιλμ) 1.53
- Φαίδρα / Αγάπη μου (τραγούδι) 4.25 Δημήτρης Μπάσης
- Το τραγούδι του νεκρού αδερφού/ Στα περβόλια (τραγούδι) 4.28 Δημήτρης Μπάσης
- Ζ (φιλμ & ορχηστρικό) 4.00
- Το παλικάρι έχει καημό (τραγούδι) 2.21 Δημήτρης Μπάσης & Μαρία Βλάχου
- Serpico (φιλμ & ορχηστρικό) 4.20
- Ο ασυμβίβαστος / Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν (φιλμ & τραγούδι) 3.23 Δημήτρης Μπάσης
- Ζορμπάς (ορχηστρικό) 1.00


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010 στις 19:30

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
2500 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

"Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο’’

Δημήτρης Μπάσης, Μαρία Βλάχου

Mαραθώνιος Ιστορίας και Πολιτισμού στο Ζάππειο

Μύθος ή αλήθεια πως ο αρχαίος οπλίτης φώναξε «νενικήκαμεν» στους Αθηναίους και ξεψύχησε μετά τη μάχη του Μαραθώνα;

Το μυστήριο θα λυθεί την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου μπροστά στο Ζάππειο Μέγαρο. Εκεί που ο χρόνος θα γυρίσει στο 490 π.Χ. και θα αποκαλυφθεί τί συνέβη μετά το τέλος της μάχης και για ποιο λόγο ο θρύλος του ημεροδρόμου άντεξε στον χρόνο και εξακολουθεί να εμπνέει.

Αφορμή για το ταξίδι στον χρόνο, τον μύθο και την Ιστορία δεν είναι άλλη από
τον Αυθεντικό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που γιορτάζει τα 28 του χρόνια μαζί με την επέτειο για τα 2.500 έτη από την Μάχη του Μαραθώνα.

Και ο ΣΕΓΑΣ για να υποδεχτεί τους  12.500 μαραθωνοδρόμους και συνολικά 21.000 δρομείς σε όλους τους αγώνες του γεγονότος _αριθμός ρεκόρ στην
ιστορία της διοργάνωσης _ τους συνοδούς τους, αλλά και όλους όσους 
παρακολουθούν και υποστηρίζουν τους αθλητές, διοργανώνει εκδήλωση με σκοπό να δώσει πέρα από την αθλητική και την πολιτιστική διάσταση του θεσμού.

Ένα διαρκές εναλλασσόμενο παιχνίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, το βίντεο και το θέατρο, τον μύθο και την πραγματικότητα υπόσχεται να προσφέρει στους θεατές ένα ενδιαφέρον ταξίδι στον χρόνο.

Διαδρομή που θα ξεκινήσει πριν 2.500  χρόνια _την στιγμή που οι Πέρσες πλησιάζουν απειλητικά την Αττική έως την ελληνική νίκη και τον Μιλτιάδη που θα στείλει τον ημεροδρόμο να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα.

Ο Μαραθωνοδρόμος της Μάχης όμως δεν θα τρέξει ως την Αθήνα, αλλά θα μπει στο τούνελ του χρόνου για να συναντήσει σπουδαίους ξένους αθλητές του Μαραθώνιου Δρόμου (Ζάτοπεκ, Μπικίλα, Σουίτζερ, Μότα, Μπαλντίνι, Ντίτα), Έλληνες (Λούης, Πολλιάς, Αμπατζίδου, Πολύζου, Ανδριόπουλος), αλλά και απλούς μαραθωνοδρόμους από μεγάλες διοργανώσεις όπως της Βοστώνης, της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου.
Για να φτάσει με έναν εντυπωσιακό τρόπο -έκπληξη στο σήμερα και από πρόσωπο του μύθου να εμφανιστεί και να τρέξει μπροστά στα μάτια των θεατών μεταφέροντας το μήνυμα της ελπίδας και του πολιτισμού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης κ. Νίκος Γκεσούλης δίνει το στίγμα: «Σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης είναι να δείξουμε πώς η υπεράνθρωπη προσπάθεια του αρχαίου Μαραθωνοδρόμου κατάφερε να εμπνεύσει διαχρονικά χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα ο Μαραθώνιος κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο αθλητικό - πολιτιστικό γεγονός που συνδέθηκε και με κοινωνικούς αγώνες, όπως με αυτόν του αείμνηστου Γρηγόρη Λαμπράκη για την Ειρήνη».

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Ντούρος. Τον ρόλο του ιστορικού ημεροδρόμου ερμηνεύει ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος, ο οποίος κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου, που τελείται κάθε χρόνο στον ιερό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα, την παραμονή της έναρξης του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Την παράσταση θα ακολουθήσει βράβευση σημαντικών αθλητών-θρύλων του Μαραθωνίου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η βραδιά θα κλείσει με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’ με ‘’Μουσική και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο’’. Τραγουδούν οι Δημήτρης Μπάσης και η Μαρία Βλάχου.

Η πρωτοβουλία και η διοργάνωση είναι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου του ΣΕΓΑΣ, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη χορηγία του ΟΠΑΠ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Search