daisy_medium

Σχετικά με τη δισκογραφία μας...

Ο ήχος της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" φιλοδοξεί να διαφυλάξει τη βασική αντίληψη του συνθέτη για την ηχητική συνοδεία στους Κύκλους Τραγουδιών του όπως έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη του λαού μας.

Θέλοντας να προβάλει τον τραγουδιστή ο οποίος εκφέρει το Μέλος και το Λόγο, ο Θεοδωράκης περιόρισε το ρόλο της ορχήστρας ηθελημένα, με εξαιρέσεις τις εισαγωγές και τις ενδιάμεσες απαντήσεις χωρίς να κάνει περιττές επιδείξεις ηχητικών χρωμάτων. Το πείραμά του αυτό, που εν πολλοίς ήταν συνέχεια της ορχηστρικής λιτότητας των λαϊκών συνθετών, επιβεβαιώθηκε ιστορικά. Τα παραδείγματα των λαϊκότροπων έργων του με πρωταγωνιστές τον Μανώλη Χιώτη, τον Κώστα Παπαδόπουλο και τον Λάκη Καρνέζη καθιέρωσαν τον "ήχο Θεοδωράκη" που παραμένει ζωντανός και πάντα ευπρόσδεκτος από ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας αλλά και των φίλων της μουσικής Θεοδωράκη έξω από τη χώρα μας. 

Αυτός ο ιδιαίτερος ήχος υπήρξε ο στόχος της Ορχήστρας. Άλλωστε η διαχρονικότητά του επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη απήχηση της Ορχήστρας. Φυσικά, η αντίληψη δεν είναι ούτε σχολαστική ούτε μουσειακή αλλά ζωντανή, εξελισσόμενη και σύγχρονη. Το να μένεις πιστός στο γράμμα και στο πνεύμα των κλασικών προτύπων αποτελεί την πεμπτουσία όλων των σοβαρών και υπεύθυνων ερευνητών στο θέατρο είτε στη μουσική όλων των ιστορικών περιόδων.

Η Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους αξιόλογους Έλληνες τραγουδιστές σε εκατοντάδες συναυλίες.
Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητάς της υπήρξαν οι δύο ηχογραφήσεις με την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος ύστερα από πολλά χρόνια ξαναμπήκε σε στούντιο ηχοληψίας:

Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού
(2001) με την Νένα Βενετσάνου, τον Δημήτρη Μπάση και τον Γιάννη Μπέζο.
Η Αγάπη είναι φωτιά (2001), με βασικό τραγουδιστή τον Δημήτρη Μπάση.
Zorba the Greek (2003), μουσική από το soundtrack της ομώνυμης ταινίας. Διεύθυνση Μίκης Θεοδωράκης, Σολίστ Κώστας Παπαδόπουλος.
Όπως στον Πινόκιο (2003), μια ιστορία βασισμένη στα Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη. Βιβλίο των εκδόσεων Ρωμανός που συνοδεύεται από ομότιτλο CD.
- Αν θυμηθείς τ’όνειρό μου (2004), με τον Αντώνη Ρέμο, μουσική που χρησιμοποιήθηκε για τους τίτλους της ομώνυμης σειράς, σε σενάριο της Κάκιας Ιγερινού.
Τα Θεμέλιά μου στα Βουνά (2008), Γλυκερία (συμμετέχουν ο Πασχάλης Τερζής και ο Δημήτρης Μπάσης)

Φυσικά πρόκειται για δεύτερες εκτελέσεις στις οποίες, ενώ διατηρείται ηθελημένα ο ήχος των πρώτων ερμηνειών, υπάρχουν τρία νέα στοιχεία: α) η προσωπικότητα των νέων ερμηνευτών με τους δικούς τους συναισθηματικούς και τεχνικούς τρόπους ερμηνείας, β) η εξέλιξη της ηχογράφησης και γ) η νέα αντίληψη του ίδιου του συνθέτη. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις πρώτες εκτελέσεις έχουν περάσει από τριάντα έως σαράντα χρόνια, κατά τα οποία ο Θεοδωράκης διηύθυνε τα έργα αυτά εκατοντάδες φορές, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να εξελιχθεί η αντίληψή του ως προς την ηχογράφηση των συγκεκριμένων έργων του.

Στη δισκογραφία της Ορχήστρας επίσης περιλαμβάνονται δύο μέχρι στιγμής ζωντανές ηχογραφήσεις:

Γιάννης Πάριος live στο Λυκαβηττό - Ο Ερωτικός Θεοδωράκης
(2001) από τη συναυλία που διοργάνωσε το περιοδικό Δίφωνο τον Ιούλιο του 2001στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών (σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Γιάννη Ιωάννου) και
Άξιον Εστί - Πνευματικό Εμβατήριο (2002) με τους Γιάννη Κότσιρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Ιωάννα Φόρτη και Γιάννη Φέρτη από τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 21 Μαΐου του 2001 υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. 

mikistheodorakis_diskografia_2

Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού

mikistheodorakis_diskografia_4

Η Αγάπη είναι φωτιά

mikistheodorakis_diskografia_3

Γιάννης Πάριος live στο Λυκαβηττό

mikistheodorakis_diskografia_5

'Αξιον Εστί - Πνευματικό Εμβατήριο

mikistheodorakis_diskografia_1

ZORBA The Greek

mikistheodorakis_diskografia_9

Όπως στον Πινόκιο

mikistheodorakis_diskografia_7

Αν θυμηθείς τ’όνειρό μου

mikistheodorakis_diskografia_6

Τα Θεμέλιά μου στα Βουνά

daisy_medium

Search